Breskens

Het vissersdorp Breskens is dé maritieme badplaats in West-Zeeuws-Vlaanderen. In ‘Bresjes’ proeft u het leven van de zee. Er valt genoeg te zien en te beleven. Het aan- en afvaren van grote zeeschepen over de Westerschelde. Verse vis zo op je bord. Dát maakt een dag in Breskens of aan het strand hier nooit saai.

JACHTHAVEN BRESKENS

De Jachthavens van Breskens ligt aan de monding van de Westerschelde.  Gelegen aan de Zeeuws-Vlaamse kust én aan de grens met Vlaanderen is het de meest ideale uitvalsbasis voor vaartochten van en naar Frankrijk, het Vlaamse binnenland en het Nederlandse Deltagebied. 

De jachthaven heeft momenteel 580 vaste ligplaatsen en 100 passantenplaatsen, het is een geliefde haven voor zowel zeilers als motorjachten met uitstekende voorzieningen en faciliteiten. In de nabije toekomst wordt de jachthaven nog verder opgewaardeerd met een nieuwe indeling, grotere ligplaatsen en meer voorzieningen.

BEELDBEPALENDE VUURTOREN

De vuurtoren van Breskens uit 1868 is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland en één van de meest beeldbepalende gebouwen in West-Zeeuws-Vlaanderen . Vuurtoren Nieuw Sluis staat op de zeedijk aan de ingang van de Westerschelde, heeft een hoogte van 28,4 meter en telt vijf verdiepingen. Hij maakt deel uit van een reeks van lichten die het einde van de Westerschelde markeren en het scheepvaartverkeer tussen de Noordzee en Antwerpen begeleiden.

In 2011 werd de vuurtoren buiten gebruik gesteld en afbraak dreigde. Dankzij de inzet van de Stichting Vuurtoren Breskens is het rijksmonument in 2015 volledig gerenoveerd en voor bezoekers opengesteld. 

ONTSPANNING, HET GOEDE LEVEN

De kustlijn van West-Zeeuws-Vlaanderen loopt van de monding van de Westerschelde bij Breskens, tot aan de Belgische grens in natuurgebied ‘t Zwin. De gemeente Sluis telt maar liefst vier badplaatsen: Breskens, Groede, Cadzand en Nieuwvliet. De stranden van deze badplaatsen behoren tot de schoonste stranden van Nederland. Prachtig schoon zand waar je schelpen in alle vormen tegenkomt. Maar ook oesters met prachtige tekeningen, kleine zeediertjes en… hier en daar een haaientand!

Strand het Halve Maantje ligt bij Breskens aan de Westerschelde. Het Halve Maantje vormt samen met 't Fort en 't Zandertje één aangesloten strand. Het ligt vlak naast de Veerhaven van vissersdorp Breskens. 

VERSE VIS

Mosselen, oesters en onze eigen Oosterscheldekreeft. U kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben. De vele (vis)restaurants hebben ze allemaal op het menu staan. Vers uit zee, zo op uw bord. 

Breskens heeft een jachthaven én een eigen vissershaven. Vanaf het strand, ten oosten van de veerhaven, wandel je zo het centrum in. Daar vind je restaurants, winkels en terrassen. Ga ook zeker ergens een visje halen, direct bij de afslag op de ‘kaoje’ bij de vissershaven, bijna vers uit de zee. De smaak is zachter, dat proef je nergens anders dan in Zeeland!

Breskens heeft door het jaar heen talloze evenementen. Eén van de hoogtepunten zijn de jaarlijkse visserijfeesten. Drie dagen lang staat het hele dorp in het teken van vis, ‘fjiste’ en muziek. Die moet u zeker eens bezocht hebben.

WESTERSCHELDE FERRY

De fastferries varen tussen Vlissingen en Breskens zijn uitsluitend voor het overzetten van fietsers, brommers en voetgangers, en zorgen voor een uitstekende verbinding tussen west Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. De vaartijden sluiten perfect aan op de aankomst- en vertrektijden van treinen en bussen. Auto's rijden via de Westerscheldetunnel tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland

De moderne ferries zijn in 2004 door Damen Shipyards gebouwd in opdracht van de Provincie Zeeland. De FastFerries zijn gekomen ter vervanging van de, bij vele bekende, grote dubbeldeks veerboten die door de komst  van de Westerscheldetunnel zijn verdwenen. 

RODE PINGUÏNS

Sinds 2010 staat in vissersdorp Breskens een 14 meter hoge stellage, die bestaat uit kruislings gemonteerde houten balken waarop twaalf enorme rode pinguïns stilzwijgend uitkijken over de plaatselijke jachthaven.

Het kunstwerk is gemaakt door de Belgische kunstenaar William Sweetlove. Het staketsel staat voor bouwsels die natuurkracht soms niet kunnen weerstaan. Het Maritiem Kunstwerk heeft internationale uitstraling en laat een onvergetelijke indruk achter bij de bezoekers van Breskens.

WINKELHART, WINKELPLEZIER

Centraal gelegen in Breskens vindt u het Breskens Winkelhart. Het winkelcentrum waar u terecht kunt voor al uw dagelijkse boodschappen. De volgende winkels zijn gevestigd in Breskens Winkelhart: Supermarkt Plus, Bruna, Blokker, Etos, Leonidas, Zeeman, Tinq,Borrelshop, ING Servicepunt en Post.nl. Ruim 3.000 m2 winkelplezier, elke dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

Bij het Winkelhart Breskens is er meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid, dus u parkeert altijd dichtbij.

UNIEK WATERDUNEN

Waterdunen, een groot natuur- en recreatiegebied. De natuur van Waterdunen is bijzonder omdat deze in verbinding staat met de Westerschelde. Een getijdenduiker in de dijk bij Nieuwesluis zorgt er dan voor dat het Westerscheldewater het gebied in- en uitstroomt. De getijdenduiker is niet nodig voor de kustveiligheid, maar is belangrijk voor het natuur- en recreatiegebied en bestaat uit vier kokers. Er zijn drie kokers om het getij te regelen. De vierde koker zorgt voor de afvoer van polderwater via het gemaal.

Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor vogels en recreanten. U kunt straks aan de boulevard een terrasje pakken, een hapje eten of wandelen door het slikken- en schorrengebied en vogels kijken. Ook fietsen door het natuurgebied en paardrijden kan straks in Waterdunen. Deze paden worden momenteel aangelegd.

Menu