Bijzondere omgeving

Zeeuws-Vlaanderen heeft prachtige en uitgestrekte stranden, die zowel voor wandelaars als zonaanbidders iets te bieden hebben en daardoor een geliefde bestemming zijn van badgasten en natuurliefhebbers. Ontsnap aan de drukte van het alledaagse leven op onze mooie Zeeuwse stranden, omgeven door de Westerschelde en de Noordzee. 

Daarnaast heeft Zeeuws-Vlaanderen 3 bijzondere natuurgebieden welke grotendeels gevormd zijn door het water; Natuurpark ’t Zwin, de Verdronken Zwarte Polder en Waterdunen. 

‘t Zwin is een bekende vindplaats van 40 miljoen jaar oude haaientanden. Bijzonder aan dit natuurgebied is dat de ene helft in Nederland ligt en de andere helft in België. U kunt er dus letterlijk ‘een kijkje bij de buren’ nemen. 

Het Verdronken Land van Saeftinghe, in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, is het grootste schorrengebied van Europa. Het is bij natuurliefhebbers vooral bekend vanwege haar rijkdom aan vogels.

Zeeuws-Vlaanderen ligt tegen België aan en heeft daardoor een gezellige Bourgondische sfeer maar met een geheel eigen identiteit. De stranden, duinen en uitgestrekte polders ‘voelen’ heel Zeeuws aan.
 

PRACHTIGE NATUURGEBIEDEN, RUST EN RUIMTE

De natuurlijke dynamiek van eb en vloed levert prachtige natuurgebieden op waar ieder uur iets verandert; het water neemt een stukje land, het stuifzand zorgt voor een nieuw vorm in het landschap. Zeeland kent unieke natuur vol contrasten. Een afwisselend landschap met schorren en slikken. Polders en dijken. Bossen en duinen. Verschillen tussen zoet en zout, nat en droog. Voor iedere liefhebber iets. In ieder seizoen de moeite waard. Hier doet u gezonde buitenlucht op.

SCHOONSTE STRANDEN VAN NEDERLAND

Vanaf natuurgebied ‘t Zwin tot aan Breskens vindt u prachtige stranden. Zo’n 17 kilometer strand, haast volledig omzoomd met brede duinen én fietspaden. Wat ook fijn is; Zeeuws-Vlaanderen heeft de meeste zonuren van ons land! Eindeloze strandwandelingen, uitwaaien aan zee, staren naar de zonsondergang en in de zomer volop (speel-)plezier voor jong en oud. Blowkarten, surfen, kitesurfen of gewoon een vliegertje oplaten. Verspreid langs de kust liggen de badplaatsen Cadzand, Nieuwvliet, Groede en Breskens en op het strand staan de mooiste strandhuisjes. Hier is geen massa, maar volop ruimte om te genieten.

Flaneren bij zonsondergang op het goudgele strand van Breskens. Wakker worden met uitzicht op het strand van Vlissingen. Of een hele middag slenteren langs de talrijke gezellige en hippe strandpaviljoens van Breskens tot het Zwin.

Zeeland heeft het beste strandpaviljoen, het schoonste strand én het duurzaamste strandpaviljoen van het land. Dat is recentelijk bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse strandverkiezingen van Strand Nederland. Het Beste Paviljoen van 2019 bevindt zich zelfs in Cadzand; Dok 14. Ontdek zelf waarom de uitgestrekte stranden van Zeeuws-Vlaanderen tot de mooiste en schoonste van Nederland behoren. 

CULINAIRE HOTSPOTS

Op de grens van zee en land doen Zeeuwse chefs bijzondere, culinaire vondsten. Zilte smaken, stoere producten en een eindeloze creativiteit. Hier wordt het menu gedicteerd door de seizoenen en het getij. Zeeuwse chefs werken het liefst met lokale producten. Logisch, want waarom verder kijken als het dichtbij zo goed, zo lekker en zo vers is? Dat ze hiermee hoge ogen gooien, sterkt onze Zeeuwse trots.

Per inwoner heeft Zeeland de meeste sterrenrestaurants van Nederland. Das natuurlijk niet voor niks. Alleen restaurants die uitblinken met een zeer goede keuken en een correcte bediening, ontvangen een Michelin ster. De ster geldt als de belangrijkste, vaak felbegeerde, graadmeter voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant.

PITTORESKE PLAATSEN

Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuidelijke stukje van Zeeland, grenzend aan België. Hier vindt u nog grote uitgestrekte landschappen, eindeloze vergezichten zonder horizonvervuiling, rust en ruimte. Ondanks de leegte heeft dit deel van Zeeland enorm veel te bieden, de mogelijkheden zijn hier letterlijk onbegrensd.

Vestingstadje Sluis ligt op de grens met België en is druk bezocht. Met jaarlijks ruim 4,5 miljoen bezoekers, waar de winkels zeven dagen per week geopend zijn en een grote diversiteit aan winkels, restaurants en cultuurbezienswaardigheden. Ondanks die drukte is het een charmant stadje. Wandel over de oude stadswallen en betreed via een van de stadspoorten het centrum. De invloed van onze bourgondische zuiderburen is hier duidelijk voelbaar en zichtbaar: een gevarieerd winkelaanbod met mooie (kleding-)zaken, goede restaurants (aanbevolen door Michelin) en gezellige terrasjes met verse wafels en Belgische biertjes op de kaart. Genieten maar!

De nabijheid van steden als Brugge, Knokke en Gent maakt Zeeuws-Vlaanderen extra aantrekkelijk. Even een dagje geen zin in eindeloze leegte of strand? Ga de grens over naar een van deze leuke Belgische steden. Zelfs met de  fiets kunt u vanuit Breskens relatief eenvoudig naar het mondaine Knokke (25 km). Het is slechts 40 km naar het leuke Brugge en zelfs Gent ligt op minder dan een uur rijden.

UITDAGEND ZEILEN

Zeilen vanuit Breskens is altijd bijzonder. U kunt kiezen voor het woelige Noordzeewater en de steven naar de Belgische kust wenden of u kiest voor het avontuur op de Westerschelde. Hoe dan ook maakt u kennis met de zee.

Het water van de Westerschelde is de uitgelezen locatie voor een bijzondere zeiltocht. Bij hoog water heeft u een geweldig oppervlakte te bevaren terwijl u bij laag water van zandplaat naar zandplaat zeilt om bijvoorbeeld zeehonden te spotten. Een uitdagende zeiltocht waarbij, door gebruik te maken van het tij, in korte tijd veel mijlen gemaakt kunnen worden is Breskens - Antwerpen (9uur - 83 km - 45 Nm). De uitdaging is om deze mooie zeearm volledig uit te varen. In de jachtclub van Breskens kunt u nagenieten van de sportieve zeildag.

HEERLIJK FIETSEN

Zeeuwen leven achter dijken en dammen die hen beschermen tegen het water. Het fietsnetwerk in Zeeland laat veel van deze plekken zien. U kunt in Zeeland op vele plekken buitendijks fietsen. En u kunt ook kiezen om in de wind of juist uit de wind te fietsen. Dit staat op de borden aangegeven met een windvaan. 

De frisse zeewind in de neus, uitzicht over het water, naast de dijk ziet u de schepen voorbij varen. Dát is buitendijks fietsen in Zeeuws-Vlaanderen. Je vindt overal in de provincie, routes waar je zo langs het water kan fietsen. Maar ook achter de dijken is het Zeeuwse landschap afwisselend en mooi in alle jaargetijden. De bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland zijn in het voorjaar op hun mooist. Of ontdek het landschap van West-Zeeuws-Vlaanderen en natuurgebied ‘t Zwin. Het hele jaar rond ziet u daar allerlei vogels op de slikken en schorren.

EINDELOOS WANDELEN EN GENIETEN

Ontdek Zeeland te voet. Vrijuit wandelen in een van de vele natuurgebieden of over het strand. Het Zeeuwse wandelnetwerk verbindt diverse wandelroutes. Die variëren van een kleine ronde tot meerdaagse wandelroutes voor een complete wandelvakantie. Zeeland ligt aan uw voeten.

Zeeuwen ‘bin zuunig’ op hun landschap, cultuur en eigenheid. En daar kun je als wandelaar volop van meegenieten. Tientallen wandelroutes leiden u langs de onontdekte plekken, stille boerenlandpaden en unieke natuurgebieden. Of ga op ontdekking met een stadswandeling. Ontdek het land aan de hand van de mooiste wandelroutes!

Menu